2015. február 18., szerda

Nos, bemutatom a kérésre készült szürke darabot is. Viszonylag gyors munka volt, a technika időigényességétől eltekintve. A lényeg, hogy nem agyaltam túl sokat, egy-két mintát, ha rajzolgattam előtte, de egyébként épp a fűzés közbeni, pillanatnyi kis ötletek tették ilyenné ezt a szettet, amilyen! Pont, mikor egy idegen városban csak sétálgatunk kifejezett cél nélkül, a pillanatnyi benyomásra hagyatkozva a navigációban. Mikor a kereszteződésnél azért fordulunk inkább balra, mert arra van egy különleges, vagy éppen szép dolog, ami vonzza a tekintetet. 
Talán, ezért is lett végül a fotózás háttere egy térkép részlete...
Remélem, örömet fog okozni annak, akinél végül otthonra talál!


A fülbevaló szélessége 1,5 cm, s összesen 4,5 cm az akasztóval együtt.

A középen 3 cm széles medál rész 6,5 cm hosszan kapaszkodik a 47 cm-es sodronyra fűzött láncra, melynek hossza a lánchosszabbítónak köszönhetően plusz 5 cm-vel tovább bővíthető.

2015. február 13., péntek

Az alábbi nyakba-fülbe szett is régóta sorsára váró munka. Egy viszonylag rusztikus szett nagy fémgombbal, s a hozzá illő mintás gombokat magában foglaló függők. A medál, s a fülbevalók is gyöngyhímzéssel készültek, hátuljuk az alapot is képező barna filclemez. 
*
A lánc hossza kapcsok nélkül 45 cm, melyen a medál nagyjából 3 cm hosszan függeszkedik.
A szintén hímzéssel készült fülbevalók 2 cm szélesek, s akasztóval együtt 4 cm hosszan fityegnek a viselő füléből.


Egy újabb horgolt láncot hozok, mely most cRAW technikával készült medált kapott, mely levehető, s a lánc magában is hordható (teszteltem, működik, s úgy is tetszetős:)).
Most semmi extrém kép, szinte csak dokumentáció.

Az alaplánc hossza 44 cm, a miniatűr malomkerék 3,5 cm széles és 6,5 cm hosszan függ  a két horgolt hurkáról.

A végére szerelt lánc plusz 6 cm-t tud adni a hosszhoz.

2015. február 5., csütörtök

Egy karácsony előtt elkezdett horgolás nyert egy pár hét késéssel gyöngyöket maga mellé, s karkötő-alakot öltött.

Az egész hossza kb. 45 cm, belső átmérője nyugalmi állapotban kb 5,5 cm, ami a memóriadrótnak köszönhetően tetszés szerinti méretig bővül.
(És azt csendben hozzásúgom, hogy élőben sokkal melegebben csillan az aranyos-bronzos minta.)
Ő itt egy régóta elkészült, s azóta is csak itt porosodó darab. Méregzöld gyöngyökkel körbehímzett apró tűzzománc bigyóból áll az egész történet, semmi extrém, egyszerű hétköznapi darab.
A medál kb. 2,5 cm széles és kb. 4 cm hosszan lóg le a 45 cm-s láncáról, mely +5 cm-s lánchosszabbítóval 50 cm-ig bővíthető.
Egy régebbi nyaklánchoz (ehhez) kértek egy érdemleges fülbevalót, s ez sült ki belőle:
A függő hossza összesen kb. 5 cm.
Korábban rendeltek tőlem egy nyakláncot, mely szintén ezzel a cRAW (cubic right angle weave) technikával készül, s ez a kis medál volt a ráhangolódás arra a munkára. 
Ahogy alakult a fejemben, s utána a kezeim közt a dolog, akkor kezdett el valamire emlékeztetni a forma... Valamire nagyon emlékeztetett...
Drága párom kérdeztem, mikor hazaért este, hogy szerinte mire hasonít...? És rögtön tudta, mire gondoltam :)

Nos? Ötletek?
A medál 2x2 cm széles, a láncról 3 cm hosszan lóg le a 45 cm-es láncról, s 11/0-s gyöngyből állt össze.
Dolgozom szorgalmasan, csak a fotózásra sem időm, sem motivációm nem volt... Mostanáig!
Igyekszem bepótolni a lemaradásokat, ám a mindennapi teendők mellett nem sok idő marad, s mikor már rá is érnék, semmi természetes fény nincs, s úgy még nehezebb valóságot megközelítő képeket összehozni.
*
Az alábbi nyaklánc érdekes úton született meg, ugyanis kinéztem egy geometrikus gyöngyhorgolás mintát, ami 13 szemre szólt. Szorgosan fel is fűztem, majd meg is horgoltam úgy húsz centit belőle nagy nehezen... De nem tetszett, így leraktam pihenni egy kicsit.
Pár hét múlva került csak elő, nézegettem egy darabig, majd gondoltam egyet és lebontottam az egészet, s elkezdtem újrahorgolni, csak 7 szemmel. Láss csodát, cikk és cakk! 
A nyaklánc hossza kapocs nélkül 85 cm, a kapocs kb. 3 cm-t ad még hozzá.